Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Περιγραφή

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων. Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται σε τρεις κύριες ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα, οι οποίες υποδιαιρούνται σε επιμέρους θεματικές ομάδες. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες και διαγράμματα. Το μουσείο έχει έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κύριος στόχος είναι να συμβάλλει στην επιμόρφωση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και συγχρόνως να ικανοποιεί τον απαιτητικό επισκέπτη. 

Η αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Πολυχρονίου και Ν. Φιλιππίδη. Στο εξωτερικό του υπάρχουν αναφορές στα παραδοσιακά κτίσματα της Θράκης.Το κτήριο αποτελείται από το υπόγειο (στο οποίο βρίσκονται τα εργαστήρια, οι αποθήκες αρχαίων και υλικών, οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις) το ισόγειο (όπου υπάρχουν τα εργαστήρια συντήρησης, οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκθεσιακός χώρος) και τον όροφο (που περιλαμβάνει γραφεία και εκθεσιακό χώρο). 

Στα γραφεία κατά τις ώρες 7:00 - 15:00 εξυπηρετείται το κοινό για διοικητικές υποθέσεις. Το Μουσείο υπάγεται στη ΛΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Πρόθεση της Εφορείας είναι να μεταβληθεί σε χώρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ώστε να συμβάλλει δυναμικότερα στην πνευματική ανάπτυξη της περιοχής. 'Εχουν οργανωθεί επιστημονικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων διεξήχθηκε στις 20-21 Οκτωβρίου 2001 συμπόσιο με θέμα "Κλαζομενές, Τέως και Άβδηρα: Μητροπόλις και αποικία". Τον Ιούνιο του 2002 φιλοξενήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Ισπανών στο πλαίσιο γενικότερης συνεργασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με την αντίστοιχη Περιφέρεια της Αdra και το Πανεπιστήμιο της Granada. 

Στους άμεσα πραγματοποιήσιμους στόχους συγκαταλλέγεται η οργάνωση φωτογραφικών εκθέσεων, περιοδικών εκθέσεων αρχαιολογικού ή εικαστικού περιεχομένου και η εγκατάσταση οπτικοακουστικού συστήματος. 

Ιστορικό
Οι ανασκαφές στα αρχαία Άβδηρα ξεκίνησαν το 1950. Τα ευρήματα αρχικά στεγάζονταν στο Μουσείο Καβάλας. Από το 1973 (όταν ο Ν. Ξάνθης ενσωματώθηκε στη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής) φυλάσσονταν στο Μουσείο Κομοτηνής. 

Το 1976 το Υπουργείο Πολιτισμού άρχισε ενέργειες για ανέγερση Μουσείου στα Άβδηρα. Η απόφαση για την ίδρυσή του υπογράφτηκε το 1984. Το 1985 η Κοινότητα Αβδήρων παραχώρησε για το σκοπό αυτό ένα οικόπεδο μέσα στο χωριό. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν το 1989 και ολοκληρώθηκαν το 1992. Η επίσημη παραλαβή του έγινε το 1993. Το 1994 άρχισαν οι εργασίες προετοιμασίας της έκθεσης. 

Τα χρόνια 1995 - 1998 επιλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν τα προς έκθεση αρχαία από τα Μουσεία Καβάλας και Κομοτηνής. Το 1997 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η πρόταση της Εφορείας για το εκθεσιακό πρόγραμμα. Το 1998 - 1999 έγιναν οι εργασίες της επανέκθεσης. Τα εγκαίνια έγιναν στις 20 Ιανουαρίου 2000. 

Εκθέσεις

 
Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα που βρέθηκαν στην αρχαία πόλη και τα νεκροταφεία της και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 12ο αι. μ.Χ. Ο κύριος στόχος της είναι εκπαιδευτικός. Προβάλλεται κυρίως η καθημερινή ζωή των αρχαίων Αβδηριτών μέσα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι απλοί άνθρωποι στις καθημερινές τους ασχολίες. 

Η έκθεση είναι δομημένη θεματικά. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει αντικείμενα από όλες τις περιόδους ζωής της πόλης τοποθετημένα σύμφωνα με τη χρήση τους. Κάθε ενότητα διαιρείται σε επιμέρους θεματικές ομάδες: 

Ι. Δημόσιος Βίος (Θρησκεία, Διοικητική Οργάνωση, Πολεμική Δραστηριότητα, Νομισματοκοπία) 

ΙΙ. Ιδιωτικός Βίος (Επαγγελματικές και Οικοδομικές δραστηριότητες, Εμπόριο, Βιοτεχνία και εργαστήρια, Οικιακές ασχολίες, Ενδυμασία-καλλωπισμός, Παιδική ζωή) 

ΙΙΙ. Ταφικά Έθιμα (Κτερίσματα, Ταφικά σήματα, Αναπαραστάσεις τάφων). 

Με τον τρόπο αυτόν παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξη της πόλης και γίνονται εμφανείς οι σταδιακές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων και στον τρόπο κατασκευής των ίδιων αντικειμένων. Επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες και διαγράμματα δίνουν επιπρόσθετες πληροφορίες στον επισκέπτη.











πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού