ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 7 Ιανουαρίου 2014
Η Ελλάδα είναι γη θάλασσας και σ’ αυτό οφείλεται η ανθεκτικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία μας
Με τη συμμετοχή πλέον των 200 ατόμων πραγματοποιήθηκε στις 07.01.14 η ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με ομιλητή τον Στρατηγικό Σύμβουλο Δρ. Νίκο Λυγερό, στο “Noesis”, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη. Θέμα της ομιλίας του Δρ. Λυγερού ήταν η «Γεωστρατηγική & Γεωοικονομική ανάλυση με βάση τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική - Η εξωστρεφής και καινοτομική προσέγγιση». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΕΒΕ, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την χορηγία της ALUMIL SOLAR.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρη Λακασά. Ο κ. Λακασάς τόνισε την ανάγκη της ορθής αξιοποίησης της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το α’ εξάμηνο 2014, προς όφελος της ενίσχυσης της εθνικής εξωστρέφειας, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για να έρθει ένα καλύτερο αύριο, πρέπει να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό. Να επαναπροσδιορίσουμε το αξιακό μας σύστημα, ουσιαστικά να αναστήσουμε τον Καποδίστρια που φονεύσαμε και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό κράτος. Η οικονομία μας θα πρέπει να αναγεννηθεί εκ των έσω, με τον ιδιωτικό τομέα στην πρωτοκαθεδρία. Δεν υπάρχουν ξένοι μάγοι και η επιλογή των δημόσιων επενδύσεων με δανεικά ή τύπωμα χρημάτων είναι αναχρονιστική. Το ζητούμενο για την χώρα μας είναι η κατεύθυνση στις ορθές γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές πολιτικές για τον τόπο μας, με άξονα τις διακρατικές στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνονται».
Σύμφωνα με τον Δρ. Λυγερό, μια χώρα που δεν κάνει εξαγωγές, δεν μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη. Η καινοτομία και οι εξαγωγές αποφέρουν τις γνήσιες απολαβές. Για την εξωστρέφεια, η σωστή λέξη είναι «καθρέφτης», με την έννοια ότι πρέπει να «βλέπεις πώς σε βλέπουν, για να βλέπεις πώς πραγματικά είσαι».
Στο κύριο μέρος της ομιλίας του, ο Δρ. Λυγερός μίλησε για την γαλάζια ενέργεια και μέσα από μια ορθολογική ανάλυση του θέματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανέδειξε ότι αντικειμενικά αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα «Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον ήλιο και τη θάλασσα που είναι τεράστιες μορφές ενέργειας. Τώρα ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και μέσω της ΑΟΖ μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά. Η Ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για μας, και κατ’ επέκταση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τους αντιπάλους μας που προτιμούν να μην τη θεσπίσουμε καν και να μην συμπράξουμε διακρατικές συμφωνίες. Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούμε απλώς μια ευκαιρία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πραγματικά να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μία ανθεκτική βάση.
Η ελληνική γη παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο και μέσω μιας κάθετης ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά που κάνει τη διαφορά. Αυτά τα δεδομένα είναι αντικειμενικά. Αν προσθέσουμε τον πολιτισμό με όλα τα αρχαία και τα ιστορικά στοιχεία, τον τουρισμό με την ποικιλία των τοπίων που έχουμε, πώς να μη θεωρήσουμε ότι ο τόπος είναι μια ευλογημένη γη; Διότι η Ελλάδα είναι γη θάλασσας και αυτό είναι η ανθεκτικότητα και η καινοτομία μας. Ο Ελληνισμός είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημά μας και με το έργο του αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες της Ανθρωπότητας. Έχουμε λοιπόν στη διάθεσή μας όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό και ερευνητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό κι ακόμα αναζητούμε αν υπάρχει φως στο τούνελ. Μα όλη η Ελλάδα είναι φως από τότε που μετατρέψαμε την πέτρα σε μάρμαρο, από τότε που ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά. Ας το συνειδητοποιήσουμε και ας ξεφύγουμε από τη μιζέρια της καθημερινότητας. Η Ελλάδα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον μέσα στη θάλασσα. Άρα, αν δεν αξιοποιήσει και δεν χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο τώρα που έχει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι άξια της τύχης της. Δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο, ήρθε η ώρα να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης».
http://www.seve.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=589&newsid=1235