Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ζεόλιθος Θράκης: Αναξιοποίητος φυσικός πλούτος αξίας 20 δισ. ευρώ

Σε ποιες περιοχές της Θράκης υπάρχουν κοιτάσματα ζεόλιθου και πώς η περιφέρεια σκοπεύει να τα αξιοποιήσει

της Άννης Καρολίδου


Ζεόλιθος Θράκης: Αναξιοποίητος φυσικός πλούτος αξίας 20 δισ. ευρώ
Αναξιοποίητος μένει ο φυσικός ζεόλιθος της Θράκης, ένας πλούτος που με βάση χονδρικούς υπολογισμούς ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και πλέον, όταν διεθνώς προχωρούν στη δημιουργία περίπου 150 τύπων συνθετικού ζεόλιθου για τις ανάγκες της βιομηχανίας και, όταν ο βρώσιμος ζεόλιθος για χρήση από τον άνθρωπο, πωλείται, εισαγόμενος από τη Βουλγαρία, 24 ευρώ για μία συσκευασία των 63 γραμμαρίων. 
Σε συνέντευξη που έδωσε ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-ΘράκηςΓιώργος Παυλίδης,  στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει την αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου πετρώματος που υπάρχει στο νομό Έβρου, στα Πετρωτά του δήμου Ορεστιάδας αλλά και στο κοίτασμα της Κίρκης, μερικά χλμ βορειοδυτικά της Αλεξανδρούπολης. 
Μάλιστα ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι ο ζεόλιθος δεν θα πρέπει να εξάγεται ανεπεξέργαστος προκειμένου η χώρα μας να ωφελείται από την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει ο εξαιρετικής ποιότητας ζεόλιθος της Θράκης.
Να σημειωθεί για την ιστορία του πράγματος ότι η εκμετάλλευση του ζεόλιθου στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αρχίσει, ενώ είναι γνωστή η πολυετής ….περιπέτεια εταιρείας που είχε εξασφαλίσει άδεια για την εκμετάλλευση κοιτάσματος στα Πετρωτά, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε από το ΥΠΕΚΑ. Για το θέμα, έχει διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα και, παραμένει ανοικτό.  
Σε αυτή τη φάση πάντως, ο αναπλ. υπουργός ΠΕΚΑ, ενέκρινε στις αρχές Ιουλίου, μόλις πριν δύο μήνες, τη διενέργεια τεχνικής μελέτης και έρευνας,  σε έκταση 99,161 στρεμμάτων στη θέση «Κόκκαλο» της κοινότητας Πετρωτών, όπου υπάρχουν ζεολιθικά πετρώματα. Η έγκριση χορηγήθηκε στην εταιρεία, «ΟΛΥΜΠΟΣ Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.».
Στο μεταξύ και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στην Κίρκη και έχει ετοιμάσει φάκελο με τον οποίο ζητάει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, την άδεια για τη διενέργεια έρευνας στη περιοχή των κοιτασμάτων. 
Η νέα αιρετή Περιφερειακή Αρχή Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι αποφασισμένη να μη μείνει άπρακτη αλλά να ενεργοποιηθεί και να ασκήσει πιέσεις για να αξιοποιηθεί ο πλούτος αυτός, που υπολογίζεται σε πολλές δεκάδες εκατ. κυβικών μέτρων πετρώματος. 
Ο νέος Περιφερειάρχης Αν Μακεδονίας – Θράκης,  απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία μεταλλείων χρυσού στη Θράκη, είπε πολύ ξεκάθαρα «είμαι εναντίον σε οτιδήποτε βλάπτει τη δημόσιο υγεία και το περιβάλλον».
Στην εκδήλωση, τις ιδιότητες του ζεόλιθου και τα θεαματικά ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση του, παρουσίασε η κ. Σάνη Καπράγκου, μέλος της ομάδας του καθηγητή Νίκου Λυγερού. 
Να σημειωθεί ότι ο ζεόλιθος, ένα πορώδες φυσικό αργιλοπυριτικό ορυκτό που μοιάζει με κηρύθρα ή,  με σφουγγάρι, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερος ρίζες, ενώ είναι υδρόφιλος. Ο ζεόλιθος έχει δοκιμαστεί στη γεωργία, την κτηνοτροφία, σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, τη χημική βιομηχανία κ.αλ. Ο ζεόλιθος καθαρίζει αστικά λύμματα, χρησιμοποιείται σαν απορρυπαντικό στη πετρελαϊκή βιομηχανία, απομακρύνει το μόλυβδο από τα φυτά, φιλτράρει και καθαρίζει τα νερά,  σκοτώνει παθογόνους οργανισμούς στις γεωργικές καλλιέργειες, λειτουργεί στα αντιβακτηριδιακό στα ζώα, χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο σαν συμπλήρωμα διατροφής γιατί αλκαλοποιεί το ph, ρυθμιζει το ανοσοποιητικό, δεσμεύει τοξίνες αλλά και βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

http://www.voria.gr