Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Αλεξανδρούπολη:Το λιμάνι και ο Σιδηρόδρομος

Ο Ηλίας Τζιώρας γράφει για τον Σιδηρόδρομο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που χάραξαν την πορεία της πόλης.
Αλεξανδρούπολη: Την πρώτη μέρα ο Θεός έφτιαξε τον Σιδηρόδρομο, την δεύτερη το λιμάνι..
Ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι χάραξαν την ιστορία της Αλεξανδρούπολης και δημιούργησαν μια Πρωτεύουσα αντάξια νύφη του μόνου ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ Νομού της Ελλάδας, του Νομού ΕΒΡΟΥ, εκεί που άλλοτε έστεκε ένα ταπεινό ψαροχώρι.
Τώρα που γίνεται τόση πολύ κουβέντα (και δικαίως) για την ζωτική σημασία που έχει το λιμάνι και ο σιδηροδρομικός σταθμός και κυρίως η ΣΥΝΔΕΣΗ τους, ας ανατρέξουμε στην σοφία των παλαιοτέρων, των πιονιέρων αυτής της πόλης που εργάστηκαν, ζήσανε, μάθανε από τους αγράμματους παππούδες τους πως είναι ΠΡΟΙΚΑ πολύτιμη, λόγος ανάπτυξης και ευημερίας.
Όλοι οι Αλεξανδρουπολίτες (και οι Εβρίτες) έχουν σίγουρα ένα τουλάχιστον συγγενή που έχει δουλέψει είτε ως σιδηροδρομικός είτε ως εργάτης στο λιμάνι μας. Σαν μέλισσες μεταφέρανε τα εμπορεύματα στις πλάτες τους από τα βαγόνια στα αμπάρια των πλοίων και τα ανάποδο ή στις αποθήκες των εμπόρων πριν ο κόσμος μάθει τι είναι τα LOGISTICS και την σημασία τους!
Φανταστείτε τώρα που μάθαμε. ΕΛΠΙΖΩ ΠΩΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ για ό,τι καλύτερο δυνατό για τον τόπο. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ οι επενδυτές πως θα κερδίσουν διπλά αν δώσουν δυνατότητα για πλήρη αξιοποίηση του Εβρίτικου ανθρώπινου δυναμικού και τόπου καθώς το μεράκι και το φιλότιμο μας όταν βλέπουμε προοπτικές προόδου και ανάπτυξης του τόπου μας γιγαντώνονται!
Περιμένουμε όλοι να ξεκινήσει κάτι καλό.. και εδώ δεν πειράζει το BACK TO THE FUTURE..
Όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες από την σελίδα μου «ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (που αλλάζει..)» στο Facebook τότε ξέραμε.. τώρα πρέπει να μάθουμε ξανά.. Αλλά δεν έχουμε πρόβλημα.. ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ!
Κατασκευή γραμμής στην Αλεξανδρούπολης τέλη 19ου αιώνα - Από το αρχείο του κ. Γιώργη Κολιόπουλου / Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)

19/9/1960 πτυχίο του κ. Κων/νου Χαραλαμπίδη από την σχολή Εργοδηγών του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη. Ο νομός Έβρου προόδευσε χάρη στον σιδηρόδρομο και στις πλάτες πολλών Αλεξανδρουπολιτών και Εβριτών στήθηκαν οι ράγες και λειτούργησαν τα τρένα για ένα αιώνα! Από το αρχείο του κ. Κων/νου Χαραλαμπίδη / Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)

Ήρθε και ο σιδηρόδρομος κι έφτασε και αυτός ως την άκρη της θάλασσας δίπλα στο ψαρολίμανο.. / Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)

5 Οκτωβρίου 1964
Λιμενεργάτες στη σειρά, περιμένουν να φορτωθούν στη πλάτη τα σακιά, τα οποία ως συνήθως περιείχαν άλευρα, η δημητριακά, και να τα μεταφέρουν από τα βαγόνια στο αμπάρι του πλοίου.
Οι μαντήλα δεμένη στο κεφάλι, ήταν απαραίτητο εργαλείο του εργάτη τότε, έτσι ώστε να μην γεμίζει σκόνη και τρήματα από τα σακιά ο σβέρκος και η πλάτη του. – Από το αρχείο του κ. Αντώνη Μπαλούτσου / Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)

1958.. στο ''Γαλλικό'' σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Οι ατμομηχανές είχαν σαν καύσιμη ύλη το κάρβουνο, και οι δουλειά των εργατών ήταν να γεμίζουν τις αποθήκες των ατμομηχανών με αυτό. – Από το αρχείο του κ. Αντώνη Μπαλούτσου / Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)
29-4-1954 Σιδηροδρομικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης - Άφιξη βασιλιά Παύλου και τότε διαδόχου Κωνσταντίνου – Από το αρχείο του κ. Γιώργη Κολιόπουλου / Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)

1963 Άφιξη Πατριάρχη Αθηναγόρα στον νέο σταθμό Αλεξανδρούπολης (χτίστηκε το 1958) στο λιμάνι – Από το αρχείο του κ. Γιώργη Κολιόπουλου / Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης (που αλλάζει..)

Πηγή: enikos.gr