Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Σε έτος Στέφανου Καραθεοδωρή ανακηρύχτηκε το 2017 απο την Δήμο Νέας Ορεστιάδος

Σε έτος Στέφανου Καραθεοδωρή ανακηρύχτηκε το 2017, για το δήμο Νέας Ορεστιάδας, μετά από πρόταση του Συλλόγου Στέφανος Καραθεοδωρής Ν. Βύσσας, την οποία επικύρωσε το δημοτικό συμβούλιο.  

Το 2017 συμπληρώνονται 150 χρόνια από το θάνατο του διακεκριμένου αυτού επιστήμονα παγκοσμίου εμβέλειας και αναγνώρισης με καταγωγή από τη Μπόσνα (Βύσσα) της Αδριανούπολης της Τουρκίας, γιαυτό και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ανακηρύξει το 2017 έτος Στέφανου Καραθεοδωρή.   

Μάλιστα ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός κάλεσε τον Οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να παραστεί στις εκδηλώσεις και ο Παναγιώτατος αποδέχθηκε την πρόταση.    
Ο Στέφανος Θεοδώρου Καραθεοδωρής (γιος του καταγόμενου από το χωριό Μπόσνα της Ανδριανουπόλεως γενάρχου των διακεκριμένων και φημισμένων Θρακών λόγιων Καραθεοδωρήδων) γεννήθηκε το 1789 στην Ανδριανούπολη ορφανός από πατέρα, ο οποίος απεβίωσε δύο μήνες προ της γεννήσεως του Στεφάνου.   

Ο Στέφανος διακρινόταν από την παιδική του ηλικία για την επιμέλειά του και την ευφυΐα του και στην χριστιανική αγωγή του επηρεάσθηκε πολύ από το παράδειγμα του συμπατριώτη του Ανδριανουπολίτη Κωνσταντίνου Σερμπετζόγλου, μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄, ο οποίος ήταν συγγενής του. 

Μετά την στοιχειώδη μόρφωσή του στην γενέτειρά του παρακολούθησε γυμνασιακές σπουδές στη φημισμένη Σχολή των Κυδωνιών. Συνέχισε πανεπιστημιακές σπουδές στην Πίζα της Ιταλίας αρχικός μαθηματικά, φυσική, χημεία και ακολούθως ιατρική, βοηθούμενος οικονομικώς και από τον ανωτέρω συγγενή του τότε Μητροπολίτη Ικονίου και μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη Εθνομάρτυρα Κύριλλο ΣΤ΄.   Μετά το πέρας των πανεπιστημιακών σπουδών του στην Ιταλία επέστρεψε το 1819 ο Καραθεοδωρής στην Ανδριανούπολη ιατρός, μαθηματικός, φυσικός και γνώστης πολλών ξένων γλωσσών, ...