Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

«Οργασμός» εργασιών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

'Οργασμός' εργασιών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το χώρο να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Οι εργασίες της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου προβλήτα βρίσκονται στην τελική ευθεία ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και αυτές που αφορούν στην εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και της εκσκαφής διαύλου.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου προβλήτα, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "'Μακεδονία – Θράκη" 2007 – 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί από μέρα σε μέρα.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Στο φως τεράστιο εντυπωσιακό ψηφιδωτό στο Διδυμότειχο

Δυο θεοί Έρωτες στο ρωμαϊκό λουτρό

Δίχως τέλος είναι ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας. Και μπορεί η Αμφίπολη να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν είναι η μόνη ανασκαφική ομάδα που φέρνει στο φως ευρήματα που προκαλούν θαυμασμό. Το ίδιο συμβαίνει και αλλού, με τελευταίο παράδειγμα τα ευρήματα στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου.

Η ανασκαφή στην Πλωτινόπολη βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1996 και κάθε χρόνο δίνει νέα αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε νέο τμήμα του μεγάλου ψηφιδωτού, που αποκαλύπτεται κομμάτι-κομμάτι στο δάπεδο του ρωμαϊκού λουτρού. Σημειώνεται, ότι μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί τα 90 από τα 140 τ.μ. του τεράστιου ψηφιδωτού δαπέδου.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Σηλυβρία θράκης

Σηλυβρία θράκης.
Η Σηλυβρία ή Σηλύβρια κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν πόλη της Θράκης επί της Προποντίδας και ονομαζόταν Σηλυμβρία. Κατά τον Στράβωνα θεμελιώθηκε πριν από την θεμελίωση της πόλης του Βύζαντα από τον Σήλυο, που ήταν αρχηγός της αποικίας των Μεγαρέων και έδρα της ιστορικής Μητροπόλεως Σηλυβρίας. Βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας ήταν προπύργιο κατά τα βυζαντινά χρόνια. Η κατάληξη -βρία, η οποία έχει αρχαία θρακική ρίζα, υποδηλώνει ότι η περιοχή κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Από εκεί καταγόταν και ο Ηρόδικος, αρχαίος Έλληνας ιατρός και δάσκαλος του Ιπποκράτη. Ο Σκύμνος ο Χίος αναφέρει ότι ήταν αποικία Μεγαρέων, η οποία ιδρύθηκε περίπου το 675 π.Χ.Η Σηλυβρία από την αρχαιότητα αποτέλεσε εμπορικό κέντρο για τη γύρω περιοχή. Το 410 π.Χ. κατελήφθη από τον Αλκιβιάδη με προδοσία και έκτοτε παρέμεινε σύμμαχος των Αθηναίων μέχρι την κατάληψή της το 342 π.Χ. από το Φίλιππο Β' το Μακεδόνα. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου περιήλθε υπό την εξουσία του Λυσίμαχου, βασιλιά της Θράκης, κι αργότερα των Ρωμαίων. Από τη Σηλυβρία σώζονται αργυρά νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 509-450 π.Χ. Στο μπροστινό τους μέρος φέρουν την επιγραφή ΣΑ και δείχνουν έναν κόκορα, ενώ στην αντίθετη πλευρά ένα τετράγωνο σχεδιασμένο και διαιρεμένο σε 4 μικρότερα.