Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Αποφασισμένος ο Γ. Παυλίδης να προχωρήσει το θέμα Ζεόλιθος

Αποφασισμένος ο Γ. Παυλίδης να προχωρήσει το θέμα Ζεόλιθος
Φορτωμένη η ατζέντα του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε δουλεύει ασταμάτητα και μία τηλεφωνική επικοινωνία για μία καλημέρα έφτασε Σαβατιάτικα να ασχολείται με τρία πράγματα. Με τον αγωγό ΤΑΠ, τον ζεόλιθο και την κατασκευή των Ελληνικών μηχανημάτων που πρέπει πλέον να τύχουν της εμπιστοσύνης των Ελλήνων. Μας πληροφόρησε κατά την διάρκεια της επιστροφής του από την Καβάλα στο θέμα του αγωγού ΑΠ υπαρχουν κάποιες δυσκολίες στο να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις όμως όπως τόνισε, η όλη διαδικασία είναι σε σωστό δρόμο.
Απαντώντας σχετικά με τον ζεόλιθο ανέφερε ότι μέσω της μικροσωματιδιακής, αυτοί που τον επεξεργάζονται παράγουν με έναν κυβόλιθο που είναι διαστάσεων 2χ2 μάρμαρο, γυαλί πλαστικά, φάρμακα και πολλά άλλα. Μάλιστα αναφέρθηκε στον ζεόλιθο της Τουρκίας ο οποίος είναι χαμηλότερης ποιότητας από τον Ελληνικό όπου Γιαπωνέζοι αγόρασαν για να το χρησιμοποιήσουν ως προστατευτικό για την διαφυγή της ραδιενέργειας μετά το τελευταίο πυρηνικό ατύχημα. «Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι την σπουδαιότητα. Μάλιστα αυτό μπαίνει στην Προτεραιότητα της Περιφέρειας».
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο Γ. Παυλίδης ήταν αυτό σε τις εκθέσεις των Ελληνικών Αγροτικών Μηχανημάτων τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Εξάγονται και ξαναπουλιούνται στην Ελλάδα με μεγαλύτερο κόστος. «Αυτό πλέον πρέπει να σταματήσει. Πρέπει πλέον οι Έλληνες να αρχίσουν να εμπιστεύονται τα Ελληνικά μηχανήματα».

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Το πρόγραμμα του ιδρύματος Κασπάροφ στα δημοτικά σχολεία της Αλεξανδρούπολης

Στην νέα σχολική χρονιά θα ενταχθεί και στην Αλεξανδρούπολη το πρόγραμμα «το Σκάκι στα Σχολεία» για παιδιά της πρώτης και δευτέρας Δημοτικού.
Το σκακιστικό τμήμα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Kasparov Chess Foundation Europe και με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα εφαρμόσει στην Αλεξανδρούπολη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Kasparov για την εκμάθηση σκακιού σε δημοτικά σχολεία της Αλεξανδρούπολης. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στην περσινή σχολική περίοδο σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ το να μπει το σκάκι στα σχολεία είναι ένα παλαιό αίτημα των φίλων του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος που προωθείται με τον καιρό.
Η εισαγωγή του σκακιού στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα μέσω της «ευέλικτης ζώνης» είναι πλέον γεγονός, με τις περιπτώσεις που το σκάκι να έχει διδαχθεί στην πρωινή ζώνη και σε ολοήμερα σχολεία όλο και να αυξάνονται. Χιλιάδες δε είναι οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που στα πολύ σημαντικά προγράμματά τους έχουν συμπεριλάβει και το σκάκι.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ο νέος περιφερειάρχης ΑΜΘ στο δελτίο ειδήσεων της ΟΡTV για την ανάπτυξη της Θράκης 19/8/14



Ο νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καλείται να προωθήσει την επένδυση ζεόλιθου

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0(at)gmail.com

Το κρατάνε μανιάτικο για τη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου. Σημαντικό είναι η αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης να γίνει εντός Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα έσοδα για τη χώρα. Πρωτεύουσα θέση κατέχει να έχουν πρόσβαση στο ορυκτό οι αγρότες σε τιμές παραγωγής και όχι σε εμπορικές τιμές.

Με τα προσωπικά συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης, τα οποία κατήγγειλαν πρόσφατα με ερώτησή τους στη Βουλή οι δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και βουλευτές της περιφέρειας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Παυλίδης.

Το κρατάνε μανιάτικο για τη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου. Ελευθεροτυπία 19/8/2014


(κλικ για μεγέθυνση)

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ο Θρακικός ζεόλιθος

Ν. Λυγερός  

Τώρα που έχουμε επιτέλους μπει στη διαδικασία της ανάδειξης του ζεόλιθου πρέπει όσο πιο γρήγορα γίνεται να το γνωστοποιήσουμε ως προϊόν και να πάρει μία αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, στρατηγικά και ορθολογικά με το θέμα της προστατευμένης ονομασίας προέλευσης. Διότι δεν πρόκειται για έναν ανώνυμο ζεόλιθο, αλλά για τον ζεόλιθο της Θράκης μας. Ο Θρακικός ζεόλιθος πρέπει να είναι μια ονομασία που να αλλάξει και τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο. Διότι η Θράκη έχει ένα προϊόν με πολλές εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Έτσι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια καλή ευκαιρία γνωστοποίησης του Θρακικού ζεόλιθου. Η ΔΕΘ είναι ένα αποτελεσματικό πεδίο δράσης, διότι υπάρχουν τομείς που έχουν άμεση σχέση με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την βιομηχανία. Ο Θρακικός ζεόλιθος μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και στα καλλυντικά, όπου η προστιθέμενη αξία είναι σημαντική και δημιουργεί ένα ουσιαστικό διαφορικό για την περιοχή. Τώρα που έχουμε στα χέρια μας πολλά στοιχεία εφαρμογών του ζεόλιθου, όπου έχουν διαπιστωθεί διαφορές ανάπτυξης που κάνουν διαφορά ακόμα και για την ανάκαμψη της Θράκης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε ν’ αλλάξουμε και την εικόνα της περιοχής, όπως έχουμε το μάρμαρο της Πάρου, μπορούμε να έχουμε και τον ζεόλιθο της Θράκης. Η Θράκη μπορεί ν’ αναπτυχθεί και να παίξει ένα ρόλο στρατηγικό μέσω του ζεόλιθου. Διότι ο ζεόλιθος είναι και ένα όπλο απελευθέρωσης για ολόκληρη τη Θράκη. Μέσω του ζεόλιθου έχει σημασία ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μία ζώνη επαφής. Αλλά το σημαντικό είναι ότι ο ζεόλιθος δημιουργεί μια ανθεκτική σχέση με τη Θράκη σε στρατηγικό επίπεδο. Και αυτήν την περίοδο αρχίζουμε τώρα.

http://lygeros.org/articles?n=16451&l=gr

Γ. Παυλίδης από Πετρωτά Έβρου: Να αξιοποιηθούν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού ζεόλιθου

Ο Νέος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης από Πετρωτά Έβρου: Να αξιοποιηθούν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού ζεόλιθου. 17/08/2014


Στα Πετρωτά Έβρου ο Γ. Παυλίδης: «Να αξιοποιηθούν τα τεράστια κοιτάσματα ζεόλιθου»

Σημεία απόληψης ζεόλιθου στην περιοχή των Πετρωτών-Τριγώνου Ορεστιάδας, όπου εντοπίστηκαν τεράστια αποθέματα υψηλής ποιότητας φυσικού ζεόλιθου, επισκέφθηκε ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και περιφερειακούς συμβούλους.
«Η παρουσία μας εδώ, στον χώρο που εντοπίστηκε ένα σπάνιο πέτρωμα – πλούτος για την Πατρίδα μας και την Ευρώπη, σε τεράστιες ποσότητες, έχει τρεις στόχους», σημείωσε ο κ. Παυλίδης, και διευκτίνησε:
«Πρώτον, να αναδείξουμε περισσότερο τον φυσικό ζεόλιθο της Περιφέρειάς μας, τον Θρακικό Ζεόλιθο.
Δεύτερον, να διατρανώσουμε την απόφασή μας ότι ήρθε ο καιρός για την ευρεία αξιοποίησή του  προς όφελος της  ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της οικονομίας και των κατοίκων όλης της Περιφέρειας, με τη μεταποίηση να γίνεται εδώ.
Τρίτον, η αξιοποίησή του πρέπει να προσφέρει τα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη στον τόπο, σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης».
www.inkomotini.gr

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ο Νέος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο κοίτασμα Ζεολίθου στα Πετρωτά - Ν. Ορεστιάδα

Ο Νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο κοίτασμα Ζεολίθου στα Πετρωτά - Ν. Ορεστιάδα στις 17/08/2014.



Κοιτάσματα Μαρμάρων και Βιομηχανικών Ορυκτών

Οι εμφανίσεις μαρμάρων στην Αν. Μακεδονία και Θράκη καλύπτουν μια επιφανειακή έκταση
1.800 km2 περίπου και διακρίνονται σε ασβεστιτικά (75%), δολομιτικά (5%) και σιπολινικά (20%)
(Χατζηπαναγής et al., 2005). Στην περιοχή λειτουργούν περί τις 86 εκμεταλλεύσεις η ετήσια
παραγωγή των οποίων κυμαίνεται περί τις 200.000 m3 σε ογκομάρμαρα και ξοφάρια. Επίσης,
υπάρχουν πάνω από 25 σχιστήρια, που μαζί με τα λατομεία απασχολούν περισσότερα από 3.000
άτομα.
Η ευρύτερη περιοχή Δράμας – Καβάλας – Θάσου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα
παραγωγής μαρμάρου της χώρας (Εικόνα 4), με περισσότερους από 40 εμπορικούς τύπους,
καλύπτοντας περί το 40% της συνολικής παραγωγής μαρμάρων στην Ελλάδα. Τα μάρμαρα της
περιοχής οδηγούνται κυρίως προς τις διεθνείς αγορές (70% των συνολικών εξαγωγών μαρμάρου)
με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να λαμβάνουν ένα σημαντικότατο
ποσοστό των εσόδων από εξαγωγές, που το 2010, συνολικά για τον κλάδο του ελληνικού
μαρμάρου, έφτασε τα 156.000.000 €.
Σύμφωνα με τους Χατζηπαναγής et al. (2005) τα μάρμαρα με τη μεγαλύτερη εμπορική αξία είναι
τα χιονόλευκα δολομιτικά της Θάσου, με την τιμή των ακατέργαστων ογκομαρμάρων να
διαμορφώνεται στα 1.000‐1.600 €/m3. Εφάμιλλης εμπορικής αξίας προϊόν, με τα χιονόλευκα της
Θάσου αποτελούν τα γαλακτόχροα δολομιτικά μάρμαρα (περιοχή Αριστο) της περιοχής Γρανίτη
Δράμας. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής προέρχεται από τους ποιοτικούς τύπους μεσαίας
εμπορικής αξίας (500‐800 €/m3), όπως τα λευκά ασβεστιτικά του Κεχρόκαμπου, τα λευκά
δολομιτικά Πηγών και Πύργων, τα ποικιλόχρωμα του Φαλακρού, τα ημίλευκα, ριγωτά, ταινιωτά
και τεφρόχρωμα ασβεστιτικά μάρμαρα του Φαλακρού και της Λεκάνης. Τα αποθέματα της
περιοχής σε μάρμαρα είναι τεράστια.


Πηγή: fthrace.gr

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ζεόλιθος, Άδειες και Υπηρεσίες

Ν. Λυγερός 

Με την ανάδειξη του θέματος, ο ελληνικός ζεόλιθος κινητοποιεί επί του πρακτέου τις ελληνικές υπηρεσίες όχι μόνο λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά επειδή μερικά στοιχεία που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι άκρως σημαντικά. Ο ελληνικός ζεόλιθος πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα, γιατί έχουμε σιχαθεί στην πατρίδα μας απαράδεκτες άδειες που δίνονται με έναν παράξενο τρόπο και που δημιουργούν προβλήματα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Η Θράκη και η Μακεδονία δέχονται συνεχώς τέτοιες πιέσεις και θέλουμε ο ελληνικός ζεόλιθος να είναι πεντακάθαρος και σε διαδικαστικό επίπεδο. Έτσι είναι όντως σημαντικό να παρακολουθούμε σοβαρά όλες της φάσεις της αδειοδότησης από την τεχνική μελέτη έως την εξόρυξη και βέβαια την εκμετάλλευση. Για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας μπορεί να λειτουργήσει επαγγελματικά για ένα θέμα τόσο σοβαρό και στρατηγικό για την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και όλης της πατρίδας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δε θα δεχθούμε καμιά απαράδεκτη καθυστέρηση για λόγους άνευ ουσίας. Επειδή χρειάζονται γενικά πολλές άδειες πρέπει και οι υπηρεσίες να είναι σοβαρές και να μην προκαλούν καθυστερήσεις που έχουν επιπτώσεις για όλη την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η υποβολή των αιτήσεων πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Και αυτό αφορά κι έναν Δήμο σαν τον Δήμο Αλεξανδρούπολης παραδείγματος χάρη. Αλλά και η υποδοχή των αιτήσεων πρέπει να είναι απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα και ορθολογική. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι οι φορείς αλλά και ο λαός μας να έχουν στο νου τους κάθε στάδιο για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε ακριβώς, έτσι ώστε η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου στη Θράκη να αρχίσει επιτέλους και να δούμε τα πρώτα πρακτικά οφέλη στη Θράκη μας γιατί το αξίζει και ως περιοχή ιστορική για το θέμα του ζεόλιθου αλλά και ως λαός που πιέζεται από παντού κι αντιστέκεται με νύχια και με δόντια για να μην καταστραφεί η πατρίδα μας από απαράδεκτες επιχειρήσεις.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=16317&l=gr

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ζεολιθικός δημοτικός λαχανόκηπος Αλεξανδρούπολης, 11/8/2014

Ζεολιθικός δημοτικός λαχανόκηπος Αλεξανδρούπολης, 11/8/2014.

Ενσωμάτωση ζεόλιθου. Σίνδος, 11/08/2014


Η νέα φάση του ζεόλιθου

Ν. Λυγερός

Η νέα φάση του ζεόλιθου προέρχεται από το στρατηγικό μείγμα των εφαρμογών και των αδειοδοτήσεων. Οι πρώτες δείχνουν πρακτικά στους παραγωγούς τι προσφέρει ο ζεόλιθος στην ποιότητα των προϊόντων και στην αύξηση της παραγωγής. Οι δεύτερες με την πρώτη αδειοδότηση αρχίζουν να προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων για περιοχές κοιτασμάτων. Ο στρατηγικός συνδυασμός φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα και έχουμε όλο και περισσότερα δεδομένα σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο. Η Θράκη βρίσκεται στο κέντρο αυτού του συνδυασμού και αποδεικνύει ότι έχει πάρει το θέμα ζεστά, ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο. Οι εφαρμογές στα γήπεδα και στο αστικό περιβάλλον επιτρέπουν στους πολίτες της πόλης να βλέπουν από μόνοι τους τις αλλαγές που επιτρέπει ο ζεόλιθος. Στην Αλεξανδρούπολη το αγρόκτημα έχει ήδη τις πρώτες ζεολιθικές παραγωγές. Η Νέα Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο δείχνουν το παράδειγμα στον Βόρειο Έβρο με την αποτελεσματικότητα των δράσεών τους. Έτσι και οι περιοχές Πετρωτών, Πενταλόφου, Κόκκαλου αρχίζουν να παίρνουν μεγαλύτερη αξία και να ετοιμάζουν το έδαφος για τον ελληνικό ζεόλιθο που θα έρθει να ενισχύσει πρακτικά όλη τη στρατηγική προσπάθεια της ανάδειξής του. Η Ελλάδα έχει πια αρκετά στοιχεία κι όχι μόνο ενδείξεις ότι μπορεί να παράγει ζεόλιθο. Και αυτός μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει την ανάπτυξη της Θράκης αλλά και όλης της πατρίδας μας με τις δυνατότητες που προσφέρει και στον οικονομικό τομέα λόγω ποιότητας. Τώρα κάθε συνεταιρισμός ενδιαφέρεται πρακτικά για τις εφαρμογές του ζεόλιθου και βρίσκει σύμμαχο σε κάθε Δήμο που θέλει ν’ αναπτυχθεί επί του πρακτέου γιατί πολλοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές και με την αυξημένη ποιότητα που τους προσφέρει ο ζεόλιθος μπορούν πιο εύκολα να παίξουν ένα ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=16315&l=gr

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ζεολιθικό περιβόλι, Βαλμάδα (Ανατολικό Θεσσαλονίκης). 09/08/2014

ρόδια, πιπεριές (κέρατο, Φλωρίνης, καυτερές και για γέμισμα), 
αγκινάρες, δαμάσκηνα, μελιτζάνες, σταφύλια, καρότα και ντομάτες

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ο αγώνας για τα εργοστάσια ζάχαρης

Ν. Λυγερός

Ο αγώνας για τα εργοστάσια ζάχαρης στην Ελλάδα είναι εθνικός και δεν πρέπει να τον περιορίσουμε με τοπικιστικά θέματα. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να παράγει ζάχαρη ποιότητας και πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να αυξήσει την παραγωγή της. Αυτός ο στόχος δεν είναι ανέφικτος, αφού υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ζεόλιθου και σε αυτόν τον τομέα. Οι επαφές που έγιναν στο εργοστάσιο της Νέας Ορεστιάδας δεν είναι μόνο ενθαρρυντικές αλλά μάς επιτρέπουν να προβλέψουμε και την άμεση εκμετάλλευσή του στις καλλιέργειες. Η ιδέα λοιπόν δεν είναι απλώς να υποστηρίξουμε μία δομή και υποδομή που φαίνονται παλαιωμένες σε μερικούς, ούτε πρόκειται να καθυστερήσουμε κάποιο σχεδιασμό που επιδιώκει το κλείσιμο σε τελική φάση. Διαθέτουμε εργοστάσια στην πατρίδα μας και θέλουμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητές τους όχι μ’ έναν τεχνητό τρόπο ή περιμένοντας κονδύλια από κάποιο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θέλουμε την ανάπτυξή των περιοχών μ’ έναν ορθολογικό και στρατηγικό τρόπο, γιατί θέλουμε όχι μόνο μια σταθερότητα αλλά και μια ανθεκτικότητα . Γιατί οι περιοχές, όπως είναι η Θράκη χρειάζονται, μια δυναμική ενίσχυση για να λειτουργούν επαρκώς και να κρατούν τις οικογένειες που παράγουν έργο για όλη την πατρίδα μας. Και το εργοστάσιο ζάχαρης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι οι ενημερώσεις προς τους αγρότες για τον ζεόλιθο στην παραγωγή των ζαχαρότευτλων έχουν άμεση προτεραιότητα για να καταλάβουν όλοι, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκονται στην αλυσίδα της παραγωγής και εκμετάλλευσης, ότι πρόκειται για μια δυναμική επίλυση του προβλήματος που θα εξοικονομήσει έξοδα, τα οποία παλιότερα θα θεωρούσαμε απαραίτητα. Τα εργοστάσια δεν κλείνουν, όταν υπάρχουν θέληση και γνώση. Η θέληση είναι εδώ, και τώρα ήρθε η ώρα της γνώσης για να ενισχυθεί η όλη προσπάθεια. Κάθε παραγωγός που θα χρησιμοποιήσει ζεόλιθο θα βοηθήσει επί της ουσίας το εργοστάσιο και την Ελλάδα αλλά και την ίδια τη ζωή του.


Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ερώτηση Α. Κοντού και Ε. Στυλιανίδη για την αξιοποίηση του Ζεόλιθου στη Θράκη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπου θέτουν το θέμα της αξιοποίησης του Ζεόλιθου στη Θράκη.

Όπως αναφέρουν:

Μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα της χώρας μας, αλλά και σε άλλους τομείς αποτελεί η αξιοποίηση και χρήση του Ζεόλιθου, μεγάλα κοιτάσματα του οποίου βρίσκονται στην περιοχή της Θράκης. Δυστυχώς όμως για διαδικαστικούς και νομικούς λόγους, αλλά και για λόγους εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων η μεγάλη αυτή αναπτυξιακή προοπτική παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)Γιατί δεν αξιοποιούνται τα μεγάλα κοιτάσματα Ζεολίθου της Θράκης;

2) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να παρεμποδιστούν τα συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση των ζεολιθικών κοιτασμάτων;

πηγή: xanthipress.gr