Πετρωτά - Ζεόλιθος

Πετρωτά - Ζεόλιθος
Όταν μαζέψαμε τον ζεόλιθο για πρώτη φορά εκεί που ήταν απαγορευμένος είχαμε στο μυαλό μας έναν άλλον αγώνα ακόμα πιο σκληρό που δικαιώθηκε με ειρηνικό τρόπο ενάντια στην Αυτοκρατορία που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το μονοπώλειό της πρέπει λοιπόν ν' αντιληφθείς κι εσύ ότι η πορεία μας έχει αρχίσει για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από τα προβλήματα που την καταπατούν εδώ και χρόνια γιατί δεν τόλμησε κανένας από εμάς να σκεφτεί το αδιανόητο.

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

«Επένδυση η εξόρυξη ζεόλιθου»

ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΓΗΣ, Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ.
ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗΣ ΓΗΣ, ΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Σειρά διαλέξεων για τον ελληνικό ζεόλιθο δίνει στη Θράκη ο καθηγητής Νίκος Λυγερός. Οι διαλέξεις ξεκίνησαν χθες από το Διδυμότειχο και θα διαρκέσουν ως τις 6 Δεκεμβρίου.

Ο Ν. Λυγερός, ο οποίος συχνά αρθρογραφεί, δίνει διαλέξεις και συνεντεύξεις για τον ζεόλιθο, τις ευεργετικές του ικανότητες και τις πολλές χρήσεις του, αλλά και για την ανάγκη να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στα Πετρωτά Εβρου, την οποία έχει σταματήσει η κυβέρνηση, θα δώσει διαλέξεις σε άλλες έξι πόλεις της Θράκης.

Θα μιλήσει σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Νέα Βύσσα, Φέρες, Μαΐστρο και Θάσο. Θέματα των διαλέξεών του, μεταξύ άλλων, είναι: «Εδώ φύτρωσε ο ζεόλιθος», «Ο ζεόλιθος της Θράκης μας», «Τα παιδιά του ζεόλιθου», «Ο ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης», «Γεωργία, κτηνοτροφία και ζεόλιθος», «Ο Ζεόλιθος στο αγρόκτημα» και «Ο αγροτικός ζεόλιθος».

Σε ένα τελευταίο άρθρο του ασχολείται με τη χρησιμότητα του ζεόλιθου στην αντιμετώπιση πυρηνικών αποβλήτων. Τον χαρακτηρίζει μάλιστα ως «ιδανικό εργαλείο» γι' αυτή τη χρήση.

Τρεις ποικιλίες

Οπως σημειώνει, έχουν μελετηθεί τουλάχιστον τρεις φυσικές ποικιλίες του ζεόλιθου: ο κλινοπτιλόλιθος, ο χαμπαζίτης κι ο μορντενίτης, ειδικά για την αφόπλιση του καισίου-137, του στροντίου και του κοβαλτίου.

«Για παράδειγμα στο Τσέρνομπιλ το 1986, χρησιμοποιήθηκαν 500.000 τόνοι κλινοπτιλόλιθου για τον καθαρισμό της μολυσμένης γης. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φραγμάτων προστασίας αλλά βέβαια και μέσα στη γη», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει ότι ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε και στη διατροφή των ζώων, με αποτέλεσμα να μειώσει κατά το μισό το καίσιο-137 που βρισκόταν στο γάλα των αγελάδων.

Και πιο πρόσφατα με το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε στη θάλασσα με τσουβάλια για να μειωθεί η συγκέντρωσή του μέσα στο νερό.

«Γι' αυτό το λόγο, ο κλινοπτιλόλιθος είναι τόσο αποτελεσματικός στη χρήση του στη γεωργία και στη κτηνοτροφία αφού επιτρέπει την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών ουσιών που επιβαρύνουν τη γη και μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων», τονίζει ο Ν. Λυγερός.

Και καταλήγει με την επισήμανση: «Ετσι, ο ζεόλιθος δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό της γης αλλά και προστασία για τον άνθρωπο».


Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ''Ο Ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης'', Διδυμοτείχο 28/11/2013

Νίκος Λυγερός - Ο Ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης, Διδυμότειχο.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος και η Αναγέννηση της Θράκης". Δημοτικό Θέατρο Διδυμοτείχου. Δημαρχείο Διδυμοτείχου. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.

Η διάλεξη του Ν. Λυγερού: ''Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας'', Αλεξανδρούπολη 28/11/2013

Νίκος Λυγερός - Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη.
Η διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας". Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης. Γ. Καρτάλη 2. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.

Διάλεξη του Ν. Λυγερού: ''Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας'' Ερωτήσεις, Αλεξανδρούπολη 28/11/2013

Νίκος Λυγερός - Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη.
Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας". Ερωτήσεις (Α', Β', Γ', Δ', Ε').
Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης. Γ. Καρτάλη 2. Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.



Ερωτήσεις Α'.





Ερωτήσεις Β'.





Ερωτήσεις Γ'.





Ερωτήσεις Δ'.





Ερωτήσεις Ε'.




Φωτογραφίες - Ν. Λυγερός: Το Στρατηγικό μέλλον της Ελλάδας, Αλεξανδρούπολη 28/11/2013

Διαλέξεις του Δρ. Ν. Λυγερού στη Θράκη.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Τοποστρατηγική και Γεωστρατηγική της Θράκης». 
Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου, 3ος όροφος, Αλεξανδρούπολη.
 Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:30. 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ο Ζεόλιθος της Θράκης μας". 
Δημοτικό Αμφιθέατρο Φερρών. 
Φέρρες, 2 Δεκεμβρίου 2013, ώρα : 20:00.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Εδώ φύτρωσε ο Ζεόλιθος».
 Πολιτιστικό Κέντρο Μαίστρου. 
Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 17:30. 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Γεωργία, Κτηνοτροφία και Ζεόλιθος». 
Κτήριο Καλογερικό, Λιμένας Θάσου. 
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:00. 

Βιβλιοπαρουσίαση: "Η Φωτεινή και ο Δράκος".
 Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου "Αλέξιος Κομνηνός" Ανδριανουπόλεως 102, Αλεξανδρούπολη. 
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013, ώρα: 19.00

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ο Ζεόλιθος στο αγρόκτημα».
 Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Ν. Βύσσα, Ορεστιάδας. 
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 11:30.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Διδασκαλία Ζωής». 
Ενιαίο Εσπερινό Λύκειο Ν. Ορεστιάδας. 
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 21:00.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Ο Αγροτικός Ζεόλιθος». 
Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας. 
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:00.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Τα παιδιά του ζεόλιθου». 
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, 
Αλεξανδρούπολη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:00 

Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης



Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ζεόλιθος ή χρυσός;

Ζεόλιθος ή χρυσός;
ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ

Ασφαλώς για τη μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών, το δίλημμα «ζεόλιθος ή χρυσός», δημιουργεί απορία και ίσως αμηχανία. Ο μεν ζεόλιθος είναι σχεδόν άγνωστος, ο δε χρυσός πολύ γνωστός ….αλλά με πολλές «αμαρτίες» στη Χαλκιδική και κυρίως στις Σκουριές!

ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΕΝΑ «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ» ΠΕΤΡΩΜΑ

Κατά την πρόσφατη περιοδεία στον Έβρο (Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) με θέμα την «παραγωγική ανασυγκρότηση», ήλθα πρώτη φορά σε επαφή με το θέμα ζεόλιθος. Πρόκειται για ένα κρυσταλλικό λευκής απόχρωσης πέτρωμα, με πολλά οικονομικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα. Ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία για εμπλουτισμό εδάφους και νερών (δέσμευση βαρέων μετάλλων όπως νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, κά), στη φαρμακευτική βιομηχανία (χάπια διάλυσης τοξικών στο στομάχι), στο περιβάλλον (καταπολέμηση ευτροφισμού φυκιών, απορρόφηση κεσίου όπως στη Φουκουσίμα), στη βελτίωση ζωοτροφών, ενώ η σκόνη του επιφέρει καλύτερη ανάπτυξη φυτών και κατ’ επέκταση ζώων που τρέφονται από αυτά, κά. Ο ζεόλιθος θεωρείται στρατηγικό υλικό (τα τελευταία χρόνια οι κινέζοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον). Τα αποθέματα στην Ελλάδα (περιοχές Πετρωτά, Πεντάλοφο και Τρίγωνο Έβρου) είναι υψηλής καθαρότητας (πάνω από 90%), ενώ η εξόρυξη γίνεται επιφανειακά. Στην περιοχή Πετρωτά τα αποθέματα εκτιμώνται 100 εκατ. τόνους (εκμετάλλευση …αιώνων). Η Ελλάδα θα μπορούσε σύμφωνα με τους ειδικούς, να ήταν από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες αλλά δυστυχώς εισάγει ζεόλιθο κατώτερης ποιότητας από Βουλγαρία και Τουρκία (γύρω στους 50-60 χιλ. τόνους το χρόνο με 350 € ανά τόνο, δαπανώντας 18-20 εκατ. €), στερώντας τη χώρα από θέσεις εργασίας, εισόδημα και ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου!

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ «ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ» ΚΑΙ «ΛΟΓΙΚΗ» ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Στο ερώτημα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, η απάντηση είναι λόγω «διαπλοκής» κυβερνητικών παραγόντων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), με εκλεκτούς της οικονομικής ελίτ. Με βάση δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η εκμετάλλευση ζεόλιθου στα Πετρωτά, ανατέθηκε αρχικά χωρίς διαγωνισμό στην εταιρία «GEO-VET, Ν. Αλεξανδρίδης & Σια ΟΕ» (έμμεση στήριξη του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Ντόλιου), με προβλεπόμενη επένδυση 40 εκατ. €, συμμετοχή ελληνικού δημοσίου 8% και απασχόληση γύρω στα 80 άτομα. Οι αντιδράσεις στην «απ’ ευθείας ανάθεση» από επιχειρηματικούς κύκλους, οδήγησε στην απόφαση προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού με ευθύνη της Περιφέρειας, η οποία όμως τώρα δεν έγινε ποτέ, ενώ συνέβησαν διάφορα τραγελαφικά. Μετά την οριστική απόρριψη της απ’ ευθείας ανάθεση (2009) και προσφυγής σε διεθνή διαγωνισμό, η Περιφέρεια μετά από «αίτηση θεραπείας» της «GEO-VET», της ανάθεσε και πάλι χωρίς διαγωνισμό την εκμετάλλευση (αρχές 2011) την οποία σταμάτησε ο υφυπουργός Γ.Μανιάτης (Ιούνιο ‘2011) με την εντολή διεθνούς διαγωνισμού, χωρίς όμως να γίνει κάτι. Στο πάγωμα του διαγωνισμού είχε ανάμιξη ο πρ. υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου, προκειμένου, σύμφωνα με δημοσίευμα «Ελευθεροτυπίας», να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα εταιρίας στην οποία (όπως θα δούμε) μετείχε συγγενικό του πρόσωπο! Όσον αφορά τα κοιτάσματα ζεόλιθου στην περιοχή Πεντάλοφου, έχουν ανατεθεί από το 1997 για 30 χρόνια στην εταιρία «S & B» (ομίλου Κυριακόπουλου, πρώην προέδρου ΣΕΒ), αλλά δεν έχει κάνει καμιά εξόρυξη, ενώ εισάγεται ζεόλιθος από κοίτασμα που εκμεταλλεύεται θυγατρική του στη Βουλγαρία (περιοχή Κίρτζαλι), στο ΔΣ της οποίας συμμετέχει η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του Γ.Παπακωνσταντίνου, της οποίας το όνομα ήταν στη λίστα «Λαγκάρντ».! Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους της «S & B», έπρεπε να είχε αφαιρεθεί η άδεια και να είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα, αλλά η «Πολιτεία» (κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν έκαναν καμιά ενέργεια, ενώ η σύμβαση παραχώρησης ανανεώθηκε ως το 2017!

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΥ» ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Η εμπειρία από την εκμετάλλευση του χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής είναι λίγο-πολύ γνωστή, αν και ο θόρυβος «περί τρομοκρατικών ενεργειών» στις Σκουριές έχει κρύψει την ουσία του προβλήματος. Η ιστορία ξεκινά από παλιά με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των μεταλλείων Στρατωνίου, Σκουριών, Ολυμπιάδας, στην καναδική εταιρία TVX Hellas (Μεταλλεία Κασσάνδρας). Το 2003 η εταιρία παραχώρησε τα μεταλλεία στο ελληνικό δημόσιο αντί 11 εκατ. €, τα οποία την ίδια ημέρα παραχωρήθηκαν στην καναδική πολυεθνική «Eldorado Gold» (Ελληνικός Χρυσός) αντί 11 εκατ.€, χωρίς διεθνή διαγωνισμό και χωρίς την εκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από προσφυγή της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε πρόσφατα την Ελλάδα διότι δεν ανέκτησε την κρατική ενίσχυση ύψους 15,3 εκατ. € που είχε δώσει στην «Ελληνικός Χρυσός», με πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε τιμή χαμηλότερη της αξίας τους, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από την καταβολή των αναγκαίων φόρων. Το ποιος θα καταβάλει το ποσό είναι ανοικτό ζήτημα. Από την άλλη η παραχώρηση στην «Eldorado Gold» 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική (μαζί των κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού στις Σκουριές αξίας 12 δις δολ.), έγινε με ληστρικούς όρους. Η σύμβαση (2003) προβλέπει εκτός από το δικαίωμα εξορυκτικής δραστηριότητας σε άλλες περιοχές, την καταβολή στο ελληνικό δημόσιο μόλις 11 εκατ. € και συμμετοχή του Ομίλου Μπόμπολα 5%, ενώ η διάρκεια εκμετάλλευσης εκτιμάται 25 χρόνια. Εκτός από τον αποικιακό χαρακτήρα της σύμβασης οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες (καταστροφή αρχέγονου δάσους χιλιάδων στρεμμάτων, μόλυνση υδάτων από κυανιούχο νάτριο κά), ενώ θα ισχύει καθεστώς σκλαβιάς για τους 700 περίπου εργαζόμενους στα μεταλλεία. Ένα πρόσφατο γεγονός ήλθε να αναδείξει τους κινδύνους από τη ληστρική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, όταν στο λιμάνι Θεσσαλονίκης συμπυκνωμένος χρυσούχος αρσενοπυρίτης σε κοντέϊνερ της «Ελληνικός Χρυσός» με προορισμό την Κίνα, είχε διαρροή με αποτέλεσμα μπλοκάρισμα εξαγωγών και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι αντιδράσεις των κατοίκων στις Σκουρίες είναι απολύτως δικαιολογημένες, παρόμοιες ανάλογων αντιδράσεων σε άλλες χώρες. Ειδικότερα στη Ρουμανία η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της κρίσης παραχώρησε χρυσοφόρα κοιτάσματα στην περιοχή Ρόζια Μοντάνα στην καναδική εταιρία «Gabriel Resources» με συμμετοχή του κράτους 19,3% και 6% στα τελικά κέρδη (στην Ελλάδα ούτε κι αυτά!), όμως μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων αναγκάστηκε να αναστείλει την εξόρυξη του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

Το μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης ορυκτών πόρων (ζεόλιθου, χρυσού, κά), πρέπει να γίνει με όρους «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Πρώτος παράγοντας είναι η αποδοχή και στήριξη των πρωτοβουλιών από τον ίδιο τον λαό και τις τοπικές κοινωνίες. Στη περίπτωση του ζεόλιθου οι κάτοικοι του Έβρου θέλουν την άμεση αξιοποίηση του για ανάπτυξη της περιοχής, ενώ στην περίπτωση του χρυσού οι κάτοικοι είναι αντίθετοι. Άρα δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα χωρίς τη στήριξη του πληθυσμού. Δεύτερον, αποτροπή κάθε ενέργειας που βαρύνει το περιβάλλον. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και αξιοποίηση ορυκτών πόρων με υποβάθμιση ή αγνόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τρίτον, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ) πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα στο ζεόλιθο η αξιοποίηση του πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προτάσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής: Ενιαία αντιμετώπιση των κοιτασμάτων Πεντάλοφου-Πετρωτών, σύσταση δημόσιου φορέα εκμετάλλευσης με συμμετοχή της Περιφέρειας και του δήμου Ορεστιάδας, ρήτρα εντοπιότητας στις θέσεις εργασίας με εξαίρεση ειδικευμένο προσωπικό, σιδηροδρομική σύνδεση με λιμάνι Αλεξανδρούπολης για εξαγωγή υλικού, ρήτρα τοπικής διάθεσης προϊόντος (8-10%) σε μονάδες μεταποίησης της περιοχής, δημιουργία ειδικής ερευνητικής μονάδας ζεόλιθου με συμμετοχή τμημάτων Πανεπιστημίου Έβρου, δημιουργία πρότυπων γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων με χρήση ζεόλιθου ως φυσικό βελτιωτικό παραγωγής κά. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν αλλαγή «φιλοσοφίας» της αναπτυξιακής πολιτικής και πάνω από όλα γενικότερη στροφή στην οικονομική πολιτική με αριστερή κυβέρνηση και κριτήριο τις ανάγκες του ελληνικού λαού και συνολικά της χώρας.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ζεόλιθος Θράκης – Γεωλογία και ορυκτοχημεία ζεολιθικών πετρωμάτων στην περιοχή Κίρκης Ν. Έβρου

Ζεόλιθος Θράκης – Γεωλογία και ορυκτοχημεία ζεολιθικών πετρωμάτων στην περιοχή Κίρκης Ν. Έβρου.
Δρ Κυριάκος Αρίκας
Υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας–Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου

Εισαγωγή

Η παρούσα εισήγηση αποτελεί συνέχεια μια πρόσφατης δημοσίευσής μας με τίτλο: ''Ζεόλιθος Θράκης – Προτεινόμενη εξόρυξη και προοπτικές για νέες εμφανίσεις ζεολίθων στον Ν. Έβρο''. Αφορμή για τις εν λόγω εισηγήσεις είναι η έντονη συζήτηση το τελευταίο διάστημα σχετικά με την προτεινόμενη εξόρυξη ζεόλιθου στα Πετρωτά Ορεστιάδας Έβρου και τα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία της αδειοδότησης, τα οποία δυστυχώς εμποδίζουν αδικαιολόγητα την ενδιαφέρουσα αυτή επένδυση. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει πάλι να επισημάνουμε τις ποικιλότροπες φυσικές ιδιότητες (προσροφητικές – δεσμευτικές ικανότητες) των ορυκτών της ομάδας ζεολίθου και τη χρήση τους στη γεωργία, κτηνοτροφία, σε υδατικές εργασίες και σε άλλες οικολογικές δραστηριότητες. Η παραγωγή ζεολίθου θα έχει οπωσδήποτε θετικές επιπτώσεις στην επαγγελματική και οικονομική κίνηση στο Ν. Έβρο. Το ξεκίνημα της εκμετάλλευσης ζεολίθου στα Πετρωτά έχει και μία άλλη θετική όψη: θα προκαλέσει κίνητρα και ενδιαφέροντα για αναγνώριση και μελέτη περαιτέρω εμφανίσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Έβρου με την προοπτική να δημιουργηθούν πιθανόν μελλοντικά και άλλα πεδία απασχόλησης και οικονομικής αναζωογόνησης. Γεγονός είναι ότι οι ενδιαφέρουσες εμφανίσεις ζεολίθου δεν περιορίζονται μόνο στα Πετρωτά και στην άμεσα γειτονική περιοχή (Μεταξάδες), παρά υπάρχουν και στις νοτιότερες περιοχές του Έβρου. Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζουμε λοιπόν ένα τέτοιο παραδείγματα από δικές μας μελέτες στην περιοχή Κίρκης.

Παρατηρήσεις σχετικά με την εκμετάλλευση ζεολιθικών πετρωμάτων

Με τις ενημερωτικές εισηγήσεις μας θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών κύκλων που επιδιώκουν την υλοποίηση εκμετάλλευσης του ζεολίθου στα Πετρωτά Ορεστιάδας και να προσφέρουμε συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία πηγάζουν από τις δικές μας ερευνητικές εργασίες στη Θράκη εκ μέρους του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου.

Είναι γνωστές οι θέσεις μας ενάντια στις προγραμματιζόμενες εκμεταλλεύσεις χρυσού στο Πέραμα και Σάπες, οι οποίες θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και σε διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες στη Θράκη. Στην προκειμένη όμως περίπτωση επιδοκιμάζουμε με έμφαση την προτεινόμενη εκμετάλλευση ζεολίθου στα Πετρωτά Έβρου, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία της ανεργίας και οικονομικής κρίσης. Στην προηγούμενη εισήγηση θεμελιώθηκαν τα επ’ αυτού σχετικά κριτήρια και οι θέσεις μας υπέρ της εκμετάλλευσης ζεολίθων. Διευκρινίζεται όμως πάλι, ότι κάθε εξόρυξη, έστω και μικρών διαστάσεων, αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα. Οι εμφανίσεις ζεολιθικών πετρωμάτων έχουν και αυτές μια σχετική έκταση και απαιτείται σωστός προγραμματισμός και επιμελημένη εξόρυξη και αποκατάσταση. Για τον προσδιορισμό εκλεκτικής ποιότητας ζεολιθικών κοιτασμάτων είναι λοιπόν απαραίτητη ακριβής γεωλογική χαρτογράφηση και ορυκτοχημική εκτίμηση. Όλα αυτά αποτελούν άλλωστε προϋποθέσεις και για την κατά το δυνατόν περιορισμένη έκταση των εξορύξεων και αλλοίωσης του φυσικού τοπίου.

Οι ποιοτικά ενδιαφέρουσες εμφανίσεις αφορούν συνήθως πετρώματα στα οποία ο ζεόλιθος είναι προϊόν ολικής εξαλλοίωσης ηφαιστειακού γυαλιού. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ενστρώσεις απόθεσης θρυμμάτων ηφαιστειακού γυαλιού (απόθεση στερεοποιημένων ψηγμάτων λάβας από ηφαιστειακές εκρήξεις - εκτινάξεις), τα οποία κατόπιν εξαλλοιώθηκαν ολοκληρωτικά σε ζεόλιθο. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί το πέτρωμα να περιέχει μέχρι πάνω από 90% ζεόλιθο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η εν λόγω εμφάνιση Πετρωτών και ο ζεολιθικός ορίζοντας ανατολικά Κίρκης που περιγράφεται παρακάτω.


Ζεόλιθος ανατολικά Κίρκης

Στην ηφαιστειοϊζηματογενή σειρά βορειοανατολικά έως ανατολικά Κίρκης χαρτογραφήθηκε ένας χαρακτηριστικός ορίζοντας ζεολίθου πάχους 10-15 μέτρων με κλίση 10 έως 20 μοίρες προς βόρεια έως βορειοανατολικά (βλ. γεωλογικό χάρτη και γεωλογική τομή στην εικόνα 1). Η ένστρωση αυτή διακόπτεται από ρέματα αλλά τα στην επιφάνεια εμφανιζόμενα τρία τμήματά της αποτελούν ένα σχετικά μεγάλο συνολικό μήκος έκτασης 3,5 χιλιομέτρων (βλ. γεωλογικό χάρτη, εικόνα 1). Σημειώνεται ότι η ένστρωση εμφανίζεται πάλι ανατολικότερα και πιθανόν συνεχίζεται εκτός της χαρτογραφηθείσας περιοχής (προς την περιοχή Αισύμης).

Πρόκειται για μια ένστρωση, η οποία αρχικά σχηματίστηκε σχεδόν αποκλειστικά από την απόθεση θρυμμάτων ηφαιστειακού γυαλιού. Το αρχικό πέτρωμα μπορεί λοιπόν να χαρακτηριστεί γεωλογικά σαν „ιγνιμβρίτης“. Μεταμαγματικά θερμά („υδροθερμικά“) διαλύματα προκάλεσαν κατόπιν την καθολική εξαλλοίωση του γυαλιού σε ζεόλιθο και συγκεκριμένα σε „κλινοπτιλόλιθο“. Στο μικροσκόπιο διακρίνεται ο αρχικός ιστός του πετρώματος με τα χαρακτηριστικά σχήματα των θρυμμάτων του εξαλλοιωμένου γυαλιού (βλ. εικόνα 2). Μικροκρυσταλλικός „σελαδονίτης“ (πράσινο καλιούχο φυλλοπυριτικό ορυκτό) στα άκρα των «θρυμμάτων» διασαφηνίζει το αρχικό σχήμα τους και συμβάλλει στο πρασινωπό χρώμα του ολικού πετρώματος. Το πέτρωμα αποτελείται ουσιαστικά μέχρι πάνω από 90% από ζεόλιθο (κλινοπτιλόλιθο). Το υπόλοιπο 5-10 % ανήκει σε μικρά πράσινα συσσωματώματα σελαδονίτη (στην εικόνα 2 σκούρες κηλίδες) και σποραδικούς μικρούς κρυστάλλους χαλαζία και αστρίων.

Από τη μικροσκοπική παρατήρηση προκύπτει ότι τα ζεολιθικά πετρώματα των Πετρωτών και της Κίρκης έχουν όμοιο „θρυμματοειδή“ ιστό, δηλαδή όμοια πετρογένεση. Δεν θα σταθούμε σε λεπτομέρειες κρυστάλλωσης και ορυκτοχημείας του κλινοπτιλόλιθου, παρά μόνο θα δώσουμε σε γενικές γραμμές τα περιθώρια διακύμανσης της χημικής του σύστασης (σε % κατά βάρος) που προκύπτουν από 25 μικροναλύσεις (σημειακές χημικές αναλύσεις σε μικροκρυστάλλους του κλινοπτιλόλιθου): SiO2 65,3–68,9%, Al2O3 12,3–13,5%, MgO 0,7–1,4%, CaO 3,9–5,5%, Na2O 0,1–0,2%, K2O 0,7–1,8%.

Οι τιμές των αντίστοιχων αυτών κύριων χημικών στοιχείων κυμαίνονται και στις χημικές αναλύσεις ολικών δειγμάτων του πετρώματος, τόσο της Κίρκης όσο και των Πετρωτών, μέσα στα ίδια περιθώρια. Αυτό εκφράζει την υψηλή περιεκτικότητα του πετρώματος σε κλινοπτιλόλιθο (εφ’ όσον η χημική σύσταση του ολικού πετρώματος είναι σε γενικές γραμμές όμοια με αυτή του κλινοπτιλόλιθου και η μηδαμινή πρόσμειξη των επάνω αναφερόμενων άλλων ορυκτών δεν επηρεάζει αισθητά την χημική σύσταση του πετρώματος). Τέλος σημειώνεται, ότι τρία αναλυθέντα δείγματα από εσκαφή στα Πετρωτά παρουσιάζουν όμοια χημική σύσταση με αυτά του ζεολιθικού πετρώματος της Κίρκης (σύγκριση χημικών αναλύσεων 12 κύριων στοιχείων και 18 ιχνοστοιχείων).

Συμπεράσματα

Η εν λόγω εμφάνιση ανατολικά Κίρκης αποτελείται, όπως στην περίπτωση Πετρωτών, από εκλεκτικής ποιότητας ζεολιθικό πέτρωμα. Σχετικά με την εκμεταλλευσιμότητα απαιτείται συμπληρωματική γεωλογική μελέτη και εκτίμηση αποθεμάτων που προκύπτει από το πάχος και την προέκταση της ζεολιθικής ένστρωσης μέσα στο σύστημα των τοφφικών πετρωμάτων. Αναφορικά με την εξόρυξη πρέπει όμως να ληφθεί υπ’ όψη και το πάχος των επικείμενων τόφφων (επικάλυψη „στείρων“). Στο πλαίσιο μίας νέας μελέτης ενδείκνυται πρωταρχικά χαρτογράφηση και εκτίμηση της προς ανατολικά επέκτασης της ζεολιθικής ένστρωσης. Πιθανά κοιτάσματα μεγαλύτερου πάχους αυξάνουν φυσικά τις προοπτικές εκμεταλλευσιμότητας.

Η αναγνώριση νέων εμφανίσεων ζεολίθων είναι τέλος θέμα εντατικοποίησης υπαιθρίων γεωλογικών εργασιών στις ηφαιστειακές περιοχές του Ν. Έβρου. Όπως αναφέρθηκε εισαγωγικά, το ξεκίνημα εξόρυξης και επεξεργασίας ζεολίθου στα Πετρωτά θα προκαλέσει οπωσδήποτε νέα κίνητρα και το ενδιαφέρον για περαιτέρω δραστηριότητες στο θέμα της μελέτης και εφαρμογής των ζεολίθων της Θράκης.


Ζεόλιθος-Θράκης--Γεωλογία-και-ορυκτοχημεία-ζεολιθικών-πετρωμάτων-στην-περιοχή-Κίρκης-Ν-Έβρου

Εικ. 1. Αριστερά: Γεωλογικός χάρτης της περιοχής Κίρκης. Στο υπόμνημα περιγράφονται οι γεωλογικοί σχηματισμοί.
Δεξιά: Μεγέθυνση τμήματος του ανατολικού μέρους του χάρτη (ανατολικά Κίρκης) και αποτύπωση της ζεολιθικής ένστρωσης (με πράσινο χρώμα και „Ζ“) στο σύστημα των ηφαιστειακών τόφφων (κίτρινο χρώμα). Στο χάρτη προσδιορίζεται η γεωλογική τομή από βορειοανατολικά (ΒΑ) προς νοτιοδυτικά (ΝΔ), η οποία παρουσιάζεται στο κάτω μέρος της εικόνας.

Ζεόλιθος-Θράκης--Γεωλογία-και-ορυκτοχημεία-ζεολιθικών-πετρωμάτων-στην-περιοχή-Κίρκης-Ν-Έβρου

Εικ. 2. Εμφάνιση του ζεολιθικού πετρώματος στο μικροσκόπιο με τον χαρακτηριστικό ιστό που συνθέτουν τα θρύμματα του πρωτογενούς ηφαιστειακού γυαλιού, το οποίο είναι ολοκληρωτικά εξαλλοιωμένο σε ζεόλιθο (κλινοπτιλόλιθο). Το συνδετικό υλικό αποτελείται επίσης από εξαλλοιωμένα σε κλινοπτιλόλιθο μικρότερα και υπομικροσκοπικά θρύμματα („σκόνη“) γυαλιού. Ύψος εικόνας = 2,2 mm

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη



«Κιβωτὸς τῆς Δόμνας Βιζβίζη» ἀγκυροβόλησε στὸ «νοητὸ λιμάνι» τῆς Κομοτηνῆς τὸν Ἀπρίλιο τοῦ 2012, μὲ σκοπὸ νὰ ὑποστηρίξει καὶ νὰ προβάλλει, μέσῳ τοῦ ἒργου καὶ τῶν δραστηριοτήτων ποὺ ἀναλαμβάνει ὡς πνευματικὸ κέντρο, τὴν ἑξῆς ἰδέα: κάθε εἲδους προσωπική, κοινωνικὴ καὶ ἐθνικὴ κρίση μπορεῖ νὰ ἀντιμετωπιστεῖ ἐπιτυχῶς μὲ τὴν ἂμεση ἐπιστροφὴ στὶς ρίζες μας καὶ τὴν ἐμβάθυνση στὸ ἀνυπέρβλητο πολιτιστικὸ καὶ ἱστορικὸ δυναμικὸ τοῦ εὐκλεοῦς Ἑλληνικοῦ Ἒθνους. Κατ’ αὐτὸν τὸν τρόπο μποροῦμε ἀσφαλῶς: νὰ ἐπιτύχουμε τὴν πνευματική μας ἀναγέννηση καὶ ἀφύπνιση, νὰ ἀποκτήσουμε ὡς πολίτες ὀρθὴ βούληση, καθὼς καὶ νὰ ἐπανεύρουμε ὁράματα καὶ ἰδανικά, τὰ ὁποῖα θὰ μᾶς βοηθήσουν νὰ οἰκοδομήσουμε μία ἑνωμένη , ὑγιῆ καὶ ἁρμονικὴ κοινωνία .




«Κιβωτὸς τῆς Δόμνας Βιζβίζη» εἶναι ἓνα ἐγχείρημα ποὺ ὑποστηρίζεται καὶ ἐνισχύεται ἀπὸ Ἱερὲς Μονὲς καὶ ἐπιστημονικοὺς φορεῖς, λειτουργεῖ ἐξ ὁλοκλήρου σὲ ἐθελοντικὴ βάση καὶ ἀπευθύνεται σὲ ὃλους τοὺς Θρακιῶτες ἀνεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων καὶ τῶν μουσουλμάνων συμπολιτῶν μας. Στὸν χῶρο μας διοργανώνονται, ἢδη ἀπὸ τὸν Ὀκτώβριο τοῦ 2012, ἐπιμορφωτικὰ σεμινάρια ἐνηλίκων καὶ παίδων, τὰ ὁποῖα ἒχουν ὡς ἀντικείμενο τὴν μελέτη, ἀνάδειξη καὶ προβολὴ τοῦ ἀνεσπέρου ἑλληνορθοδόξου πνεύματος, τῆς πανεπιστημονικῆς προσεγγίσεως τοῦ «σκέπτεσθαι ἑλληνικῶς», καὶ τῶν διαχρονικῶν καὶ οἰκουμενικῶν ἀξιῶν τοῦ Ἑλληνισμοῦ καὶ τῆς Ὀρθοδοξίας. Σὲ αὐτὰ συμπεριλαμβάνονται σεμινάρια φιλοσοφίας, ἀρχαίων ἑλληνικῶν, μουσικῆς/ὀρθοφωνίας, ἱστορίας, μελέτης πατερικῶν κειμένων κλπ.

Ἐπίσης, ἐπὶ καθημερινῆς βάσεως, παραδίδονται στὸν χῶρο μας, μὲ τὴν λήξη τοῦ σχολικοῦ ὡραρίου, δωρεὰν μαθήματα ἐνισχυτικῆς διδασκαλίας γιὰ μαθητὲς δημοτικοῦ, γυμνασίου καὶ λυκείου, οἱ ὁποῖοι δὲν ἒχουν πρόσβαση, λόγῳ οἰκονομικῶν δυσχερειῶν, στὰ μαθήματα τῶν φροντιστηρίων. Στοὺς μαθητές μας

παρέχεται στοιχειῶδες μεσημβρινὸ γεῦμα πρὸ τῆς ἐνάρξεως τοῦ μαθήματος. Τὰ μαθήματα, τὰ ὁποῖα γίνονται μὲ γνώμονα τὴν διεύρυνση τῆς κρίσεως καὶ τῶν πνευματικῶν ὁριζόντων τῶν μαθητῶν καὶ ὂχι ἁπλῶς γιὰ τὴν παροχὴ στείρας γνώσεως, παραδίδονται μὲ πολλὴ ἀγάπη ἀπὸ δασκάλους καὶ καθηγητὲς τῆς Κομοτηνῆς, οἱ ὁποῖοι προσφέρουν τὶς ὑπηρεσίες τους ἐθελοντικά, ἐπιβεβαιώνοντας τὴν προσωπική μας πίστη, ἡ ὁποία ἀποτέλεσε καὶ τὴν κινητήριο δύναμη γιὰ τὴν δημιουργία τῆς «Κιβωτοῦ», πὼς ἐν μέσῳ κρίσεως μποροῦν νὰ ἀναπτυχθοῦν οἱ πιὸ ἰσχυροὶ δεσμοὶ ἀλληλεγγύης.


Ἡ παιδαγωγικὴ προσέγγιση τοῦ πνευματικοῦ μας κέντρου εἶναι ἀπαύγασμα τῶν σοφῶν συμβουλῶν τῆς ἐξέχουσας ἐπιστημονικῆς μας ὁμάδος, στὴν ὁποία ἒχουμε τὴν μεγάλη τιμὴ νὰ συμμετέχουν προσωπικότητες ἀναγνωρισμένες γιὰ τὸ ἐπιστημονικό τους κύρος, ὃπως ὁ Jose Luis Navarro, ὁ Σαράντος Καργάκος, ἡ Ἂννα Τζιροπούλου - Εὐσταθίου, ὁ Νίκος Λυγερός, ὁ Γιῶργος Λεκάκης κ.α.

Στὸ ἒργο τῆς «Κιβωτοῦ τῆς Δόμνας Βιζβίζη» συμπεριλαμβάνονται ἐπίσης δωρεὰν ἐπιστημονικὲς διαλέξεις, τὶς ὁποῖες παραδίδουν μία φορὰ μηνιαίως μέλη τῆς ἐπιστημονικῆς ὁμάδος καὶ δραστηριότητες ποὺ συμβάλλουν στὴν γενικότερη πολιτιστικὴ καὶ τουριστικὴ προβολὴ τῆς Θράκης μας, καθὼς καὶ στὴν ἐνίσχυση τῆς φυσικῆς παρουσίας στὴν περιοχή. Ὃσον ἀφορᾶ τὸν τομέα τῆς κοινωνικῆς προσφορᾶς, ἡ

«Κιβωτὸς τῆς Δόμνας Βιζβίζη» ἒχει ἀναπτύξει συνεργασία μὲ ἐνορίες τῆς Κομοτηνῆς, μὲ σκοπὸ τὴν στήριξη ἀναξιοπαθούντων πολιτῶν καὶ ἀπόρων οἰκογενειῶν.

Καλοῦμε ὃλους τοὺς συμπατριῶτες μας ποὺ ἐμφοροῦνται ἀπὸ τὰ ἰδανικὰ καὶ τὶς ἀξίες τοῦ ἑλληνικοῦ πνεύματος καὶ ἐπιθυμοῦν νὰ προσφέρουν, νὰ ἐπιβιβαστοῦν στὴν «Κιβωτό» μας καὶ νὰ συνδράμουν στὴν προσπάθεια τὴν ὁποία κάνουμε γιὰ νὰ ἀγγίξουμε τὴν ψυχὴ κάθε Ἓλληνα, ἀπλώνοντας του μία χεῖρα βοηθείας σὲ αὐτὴ τὴν τόσο δύσκολη συγκυρία γιὰ τὴν Πατρίδα μας . Τοῦ Θεοῦ συνεργοῦντος…  

Ἰωάννης Φριτζαλᾶς
Γεωπολιτικός - Ἱστορικός ἀναλυτής Διευθυντὴς τῆς «Κιβωτοῦ τῆς Δόμνας Βιζβίζη» f_john542@hotmail.com 6948781892

Χαρὰ Νικοπούλου
Δασκάλα
Ὑπεύθυνη παιδαγωγικοῦ προγράμματος haranikopoulou@gmail.com 6936868684




Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΒΙΖΒΙΖΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ 8 ΚΟΜΟΤΗΝΗ - Τ.Κ.:69100

ΤΗΛ:2531084228 – 6948781892

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 6670-109859-581                       ΙΒΑΝ:GR5001716700006670109859581 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ





ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣ ΜΟΥ «ΑΚΡΙΤΑΣ » ΡΟΔΟΠΗΣ

Τὸ πνευματικὸ κέντρο «Ἡ «Κιβωτὸς τῆς Δόμνας Βιζβίζη», διευρύνει τὸ πλαίσιο τῶν δραστηριοτήτων του, ἐντάσσοντας στὸν προγραμματισμό του τὴν ὑλοποίηση ἑνὸς μακρόπνοου σχεδίου πλήρους ἀναπλάσεως ἑνὸς ἀνενεργοῦ ἐθνικοῦ φυλακίου, μετὰ τοῦ περιβάλλοντος χώρου αὐτοῦ, ὑπὸ τὴν ὀνομασία «Ἀκρίτας», σὲ ὀρεινὴ περιοχὴ ἀπείρου φυσικοῦ κάλλους τοῦ Νομοῦ Ροδόπης. Ἡ ἀξιοπιστία ποὺ ἒχει ἀποκτήσει τὸ πνευματικὸ κέντρο σὲ σύντομο χρονικὸ διάστημα, ἡ ἀπόλυτη συνέπεια ποὺ ἒχει ἐπιδείξει στὶς συνεργασίες του μὲ τοπικοὺς φορεῖς σὲ δραστηριότητες κοινωνικῆς ἀλληλεγγύης καὶ ἡ πλήρως δομημένη πρόταση ποὺ κατέθεσε γιὰ τὴν ἀνάληψη τοῦ ἐν λόγῳ ἒργου, ἦταν οἱ κύριοι παράγοντες ποὺ ὁδήγησαν τὸ Γενικὸ Ἐπιτελεῖο Στρατοῦ στὴν ἀπόφαση νὰ τοῦ παραχωρήσει τὴν χρήση τοῦ ἐθνικοῦ φυλακίου καὶ νὰ ἐμπιστευθεῖ τὴν ἀνάπλασή του σὲ ἐπιλεγμένη ἀπὸ τὸ πνευματικὸ κέντρο ὁμάδα ἐργασίας.


Τὸ πρόγραμμα ἀναπλάσεως περιλαμβάνει, συνοπτικά, τὴν ἀξιοποίηση τῶν ἢδη ὑπαρχόντων ἐγκαταστάσεων καὶ τὴν δημιουργία νέων, μὲ σκοπὸ τὴν διαμόρφωση ἑνὸς ὀρεινοῦ παραδοσιακοῦ οἰκισμοῦ. Πρῶτοι κάτοικοι τοῦ οἰκισμοῦ θὰ εἶναι ὀρφανὰ καὶ ἐγκαταλελειμμένα παιδιὰ ἀπὸ ὃλη τὴν Ἑλλάδα , τὰ ὁποῖα θὰ στεγαστοῦν σὲ εἰδικὰ διαμορφωμένο κτήριο 600 μ2, οἱ ἱδρυτὲς τῆς «Κιβωτοῦ τῆς Δόμνας Βιζβίζη», Χαρὰ Νικοπούλου καὶ Ἰωάννης Φριτζαλᾶς, οἱ ὁποῖοι θὰ ἀναλάβουν τὴν προστασία καὶ τὴν ἀνατροφὴ τῶν παιδιῶν, καθὼς καὶ ἡ αὐστηρὰ ἐπιλεγμένη ὁμάδα ἐθελοντῶν συνεργατῶν, ἡ ὁποία θὰ στελεχώσει τὸν χῶρο, προσφέροντας τὶς ἀπαραίτητες καὶ προβλεπόμενες ἀπὸ τὸν νόμο ὑπηρεσίες.





Στὶς ὑπόλοιπες ἐγκαταστάσεις τοῦ φυλακίου θὰ διαμορφωθεῖ ἐπίσης σταδιακὰ ἓνα «Κέντρο Ἐναλλακτικῆς Διαβιώσεως» , στὰ πρότυπα ἑνὸς ἀγροκτηνοτροφικοῦ κέντρου, τὰ ἒσοδα ἀπὸ τὴν ἀξιοποίηση τοῦ ὁποίου θὰ καλύπτουν τὶς λειτουργικὲς ἀνάγκες ὃλου τοῦ οἰκισμοῦ.
Σύμφωνα μὲ τὸ ἐν λόγῳ πρόγραμμα, οἱ ἐγκαταστάσεις καὶ ὁ περιβάλλων χῶρος θὰ διαμορφωθοῦν καταλλήλως μὲ προοπτικὴ νὰ χρησιμοποιηθοῦν ὡς:
· Ἐγκατάσταση στεγάσεως, προστασίας, ἀποκαταστάσεως, ἀνατροφῆς καὶ διαπαιδαγωγήσεως ὀρφανῶν καὶ ἐγκαταλελειμμένων παιδιῶν, δομημένη σὲ οἰκογενειακ ὰ πρότυπα .
· Καταλύματα
· Κατασκηνωτικὸς χῶρος
· Χρος μαζικῆς ἑστιάσεως
· Μικρῆς δυναμικότητος μονάδες παραγωγῆς (λεύρων, ἐνυδρειοπονίας, τυροκομικῶν, ἡλεκτρικῆς ἐνεργείας)
· Φυτώρια
· Χώροι ἀναψυχῆς.


Μεσοπρόθεσμοι στόχοι
1. Ἡ ἀνακούφιση ἢδη ὑπαρχόντων φορέων τῆς ἑλλαδικῆς ἐπικρατείας ποὺ περιθάλπουν ἐγκαταλελειμμένα παιδιὰ καὶ ταυτοχρόνως ἡ ἀναπλήρωση τοῦ παιδαγωγικοῦ καὶ συναισθηματικοῦ κενοῦ ποὺ προκαλεῖται ἀπὸ τὴν ἐγκατάλειψή τους .
2. Ἡ καλλιέργεια τοῦ πνεύματος ἐθελοντικῆς προσφορᾶς.
3. Ἡ ἐνίσχυση τῶν οἰκογενειακῶν καὶ κοινωνικῶν δεσμῶν.
4. Ἡ ἐνίσχυση τῆς φυσικῆς παρουσίας στὸν ὀρεινὸ ὂγκο τῆς Ροδόπης, μὲ ταυτόχρονη ἀνάδειξη τοῦ φυσικοῦ κάλλους, τῆς χλωρίδας/πανίδας καὶ τῶν γεωλογικῶν χαρακτηριστικῶν τῆς περιοχῆς.
5. Ἡ ἐνίσχυσητῆς συνεργασίας καὶ τῆς ἁρμονικῆς συμβιώσεως μεταξὺ τοῦ χριστιανικοῦ καὶ τοῦ μουσουλμανικοῦ πληθυσμοῦ , μέσῳ τῆς συμμετοχῆς σὲ ἐκπαιδευτικὰ σεμινάρια και δράσεις γεωργικῆς καὶ κτηνοτροφικῆς παραγωγῆς.
6. Ἡ στήριξη καὶ προβολὴ τῶν ἑλληνικῶν προϊόντων.
7. Ἡ συγκρότηση καὶ λειτουργία ὁμάδων ἐρεύνης, διασώσεως καὶ ὑποστηρίξεως πληθυσμιακῶν ὁμάδων ἢ μεμονωμένων ἀτόμων σὲ περιπτώσεις ἀντιμετωπίσεως ἐκτάκτων ἀναγκῶν.
8. Ἡ προώθηση τῆς ἐκπαιδεύσεως ὃλων τῶν ἐμπλεκομένων κοινωνικῶν ὁμάδων σὲ τρόπους ἐναλλακτικῆς διαβιώσεως, μὲ στόχο τὴν ἀναβίωση παραδοσιακῶν – πατροπαράδοτων δομῶν.
9. Ἡ προώθηση τοῦ σεβασμοῦ στὴν πολιτιστική μας κληρονομιὰ καὶ στὸ φυσικὸ περιβάλλον.
10. Ἡ ἀξιοποίηση τῶν συγκριτικῶν πλεονεκτημάτων τῆς εὐρύτερης περιοχῆς, μὲ σκοπὸ τὴν αὒξηση τῆς ἀπασχολήσεως καὶ τὴν ἀνάπτυξη, τόσο σὲ οἰκονομικούς, ὃσο καὶ σὲ κοινωνικοὺς ὃρους κ.α.
11. Ἡ ἀξιοποίηση καί ἀνάδειξη τῶν ἐναλλακτικῶν μορφῶν τουρισμοῦ πού προσφέρει ἡ εὐρύτερη περιοχή.
12. Ἡ οἰκοδόμηση ἑνὸς προτύπου χρήσεως γῆς καὶ διαμορφώσεως ἐναλλακτικῶν κοινοτήτων.

ΕΚΚΛ ΗΣ Η
Τὸ κόστος ὑλοποιήσεως τοῦ ἐγχειρήματος εἶναι ἀρκετὰ ὑψηλὸ (κατὰ προσέγγιση 750.000 €) καὶ δύναται νὰ καλυφθεῖ μέσῳ εὐγενῶν χορηγιῶν καὶ δωρεῶν. Γιὰ τὸν σκοπὸ αὐτό, ὡς ἰθύνοντες τῆς «Κιβωτοῦ τῆς Δόμνας Βιζβίζη »,
ἒχουμε ήδη ἀπευθυνθεῖ σὲ πνευματικούς, ἐπιστημονικοὺς καὶ ἐπιχειρηματικοὺς φορεῖς, προσπαθῶντας νὰ τοὺς με ταλαμπαδεύσου με τὸ ὃραμά μας καὶ νὰ τοὺς κινητοποιήσουμε, καλῶντας τους νὰ συνδράμουν οἰκονομικὰ καὶ καθ’ οἱ ονδήποτε τρόπο σὲ αὐτὴ τὴν φιλότιμη προσπάθεια. Ἡ ἀνταπόκριση ἀρκετῶν ἐξ αὐτῶν εἶναι ἰδιαιτέρως συγκινητική. Διατηροῦμε τὴν ἀκλόνητη πίστη πώς, τώρα ποὺ οἱ καταστάσεις εἶναι ἐξαιρετικὰ δύσκολες γιὰ ὃλους μας, θὰ ἀναδειχθεῖ τὸ ἑλληνικὸ φιλότιμο καὶ θὰ ἀντιπαρατεθοῦμε ἐν ὁμονοίᾳ καὶ ἐν ὁμοψυχίᾳ ἐνάντια στὴν ἀνθρωπιστικὴ κρίση ποὺ διογκώνεται καθημερινῶς. Ὃπλο μας θὰ πρέπει νὰ εἶναι οἱ ἰσχυροὶ δεσμοὶ ἀλληλεγγύης καὶ ἀγάπης, τοὺς ὁποίους ἒχουμε ἱστορικὸ χρέος νὰ οἰ κοδομήσου με ἀπέναντι στοὺς ἀναξιοπαθοῦντες συμπολίτε ς μας καὶ ἰδιαιτέρως ἀπέναντι στὸ μέλλον τῆς πατρίδος μας, στὰ παιδιὰ τῆς Ἑλλάδος, τὰ ὁποία βιώνουν τὶς ὀλέθριες συνέπειες τῆς κρίσεως τόσο σὲ οἰκονομικό, ἀλλὰ κυρίως σὲ πνευματικὸ ἐπίπεδο, δίχως τὰ ἲδια νὰ εὐθύνονται .

Στὸ πλαίσιο τῶν προωθητικῶν ἐνεργειῶν τοῦ ἐγχειρήματος, συμμετείχαμε σὲ τηλεοπτικὴ ἐκπομπή ( Ἀθέατος Κόσμος - Extra 3 - 6/11/2013), στὴν ὁποία γνωστοποιήσαμε στὸ ἑλληνικὸ κοινὸ τὸ παραπάνω σχέδιο ἀναπλάσεως. Πρὸς ἐπιβεβαίωση τῆς πίστεώς μας, δεκᾶδες συμπατριῶτες μας ἒσπευσαν ἀπὸ τὴν ἑπομένη κιόλας ἡμέρα νὰ ἐνισχύσουν τὸν λογαριασμό ποὺ διατηρεῖ «Ἡ Κιβωτὸς τῆς Δόμνας Βιζβίζη» στὴν τράπεζα Πειραιῶς (6670-109859-581), προσφέροντας σεβαστὰ ποσά, γιὰ τὰ ὁποῖα ἐκφράζουμε τὴν βεβαιότητα πὼς ὑπερβαίνουν κατὰ πολὺ τὶς δυνατότητές τῶν δωρητῶν.
Ἐπιπλέον, ἡ προβολὴ τῆς ἐκπομπῆς συνέβαλε στὴν γνωριμία μας μὲ ἀνθρώπους ποὺ ἐργάζονται σὲ μονάδες νεογνῶν, τῶν ὁποίων ἡ κραυγὴ ἀγωνίας γιὰ τὴν γενοκτ ονί α , ἡ ὁποία σοβεῖ σιωπηλὰ στὶς αἲθουσες τῶν μαιευτηρίων, μᾶς συγκλόνισε, φέροντάς μας πρὸ τῶν εὐθυνῶν μας γιὰ τὴν ἐπίσπευση τῶν διαδικασιῶν. 
Δυστυχῶς, εἶναι ἐκατοντᾶδες τὰ βρέφη ποὺ ἒχουν ἐγκαταλειφθεῖ μετὰ τὸν τοκετὸ ἀπὸ τοὺς γονεῖς του ς καὶ οἱ ἐργαζόμενοι τῶν ὑποστελεχωμένων μονάδων κάνουν ὑπεράνθρωπες προσπάθειες γιὰ νὰ τὰ φροντίσουν . Ὃλα αὐτὰ τὰ παιδιὰ ψάχνουν μία ἀσφαλὴ στέγη, αὐτή ποὺ γιὰ τὶς δικές μας γενεὲς ἦταν δεδομένη , μὰ πάνω ἀπὸ ὃλα ἡ ἲδια ἡ Ἑλλάδα ἀναζητᾶ στὸ πρόσωπό τους τὸ μέλλον της, τὸ ὁποῖο μοιάζει τόσο ἀβέβαιο ἂν δὲν κινητοποιηθοῦμε ὃλοι μας ΑΜΕΣΑ.

Πλέον δὲν ὑποθέτουμε, ἀλλὰ γνωρίζουμε. Ὡς ὑπεύθυνοι ὑλοποιήσεως τοῦ ἐγχειρήματος, θὰ γίνουμε, μαζὶ μὲ τοὺς ἐθελοντές μας, ἡ ἀγκαλιὰ γιὰ αὐτὰ τὰ παιδιά καὶ θὰ προσπαθήσουμε μαζί τους νὰ οἰκοδομήσουμε ἓνα λαμπρότερο μέλλον γι’ αὐτά. Ὃ χῶρος στεγάσεως, προστασίας καὶ ἀγωγῆς τῶν παιδιῶν τοῦ «Ἀκρίτα» πρέπει νὰ ὁλοκληρωθεῖ τὸ συντομότερο δυνατόν. Σᾶς περιμένουμε νὰ ἐνστερνιστεῖτε τὸ ὃραμά μας καὶ νὰ γίνετε συνεπιβᾶτες στὴν «Κιβωτὸ» τῆς ἀγάπης καὶ τῆς ἀλληλεγγύης.

Μετὰ τιμῆς
Χαρὰ Νικοπούλου Ἰωάννης Φριτζαλᾶς

Παρατήρηση: Ἀκολουθεῖ λίστα τῶν ἀπαραιτήτων δομικῶν ὑλικῶν καὶ τοῦ λοιποῦ ἐξοπλισμοῦ.
ΛΙΣΤΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ
clip_image024Υλικά επενδύσεων τοίχου και δαπέδου (4.000 μ2)
✓ Πλάκες σχιστόλιθου
✓ Τσιμέντο (Γκρί & άσπρο), άμμος και ασβέστης για 3 στρώσεις επιχρισμάτων (σοβάδων)
✓ Οπλισμός
✓ Δομικά υλικά τοιχοποιίας
✓ Μονωτικά τοίχων και δαπέδων
✓ Χρώματα
Στέγη
✓ Ξυλεία για σκεπές 2.000 μ2
✓ Υλικά κατασκευής στέγης
✓ Μονωτικά στέγης
Δομικά υλικά περιφράξεων για τμήμα τα του οικοπέδου (Περίμετρος : 1.200 μ )
✓ Γαλβανιζέ σωλήνες 2 ιντσών και μήκους 3μέτρων για τοποθέτηση ανά 2 μέτρα
✓ Συρματόπλεγμα 4 χιλιοστών, ρόμβος 50Χ50
✓ Consertina WL 450
clip_image025Τσιμέντο, άμμος και χαλίκι για τοιχίο πάχους 20 εκατοστών και ύψους 30 εκατοστών (Προϋπολογισμός κυβικών μέτρων: 70-90 μ3)
Κουφώματα
✓ Κουφώματα αλουμινίου εξωτερικά
✓ Πόρτες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
✓ Σιδερένια παραθυρόφυλλα πάχους 4 με 5 χιλιοστών
✓ Σιδερένια προστατευτικά κάγκελα
Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός
✓ Ηλεκτρολογικός και υδραυλικός εξοπλισμός
✓ 2 αντλίες νερού μεγάλης ισχύος
✓ 7 δεξαμενές για αποθήκευση νερού και πετρελαίου (ελαχίστης χωρητικότητας 1 . 0 0 0 λίτρ ω ν )
✓ 3 γεννήτριες για τριφασικό ρεύμα
✓ 2 μπαταρίες
✓ 2 μεγάλους καυστήρες πέλετ-ξύλου
✓ Φωτοβολταϊκά
✓ 20 σόμπες ξύλου
✓ 3 μεγάλες μασίνες
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
✓ Εξοπλισμός οικιακού τυροκομείου
✓ Εξοπλισμός αλευρόμυλου
✓ Εξοπλισμός μελισσοκομείου (μελίσσια, χώροι συλλογής μελιού κλπ)
✓ Γεωργικά μηχανήματα και ο σχετικός παρελκόμενος εξοπλισμός
Επίπλωση
✓ Έπιπλα μπάνιου και κουζίνας
✓ Έπιπλα (υπνοδωματίου, χώρων συνάθροισης κ.α.)
✓ Ντουλάπες
Ηλεκτρικές συσκευές
✓ 2 επαγγελματικά πλυντήρια ρούχων
✓ 2 επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων
✓ 3 επαγγελματικά ψυγεία
✓ 8 μεγάλοι καταψύκτες
✓ 2 επαγγελματικοί φούρνοι
Οικιακά (για ένα σπίτι που φιλοξενεί 50 παιδιά )
✓ Κουβέρτες
✓ Σεντόνια